Свјетска здравствена организација / - WIKIPEDIA
01/09/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) СЗО надгледа нову вариjанту вируса названу Му

Нова вариjанта са научним називом Б.1.621 за сада jе добила класификациjу "вариjанта коjу треба пратити", навела jе СЗО у свом седмичном епидемиолошком билтену о еволуциjи пандемиjе корона вирус

Свjетска здравствена организациjа (СЗО) прати нову вариjанту корона вируса, названу "Му", коjа jе први пут идентификована у Колумбиjи у jануару, саопштила jе касно синоћ та организациjа УН, јављају медији.

Нова вариjанта са научним називом Б.1.621 за сада jе добила класификациjу "вариjанта коjу треба пратити", навела jе СЗО у свом седмичном епидемиолошком билтену о еволуциjи пандемиjе корона вируса.

СЗО jе прецизирала да та вариjанта има мутациjе коjе би могле да укажу на ризик од резистенциjе на вакцину, и нагласила да су потребне додатне студиjе о испитивању карактеристика тог соjа корона вируса.

Сви вируси, укључуjући и корона вирус (САРС-ЦоВ-2) временом мутираjу. Већина мутациjа има мали или никакав утицаj на своjства вируса.

Међутим, одређене мутациjе могу да утичу на карактеристике вируса, као што су лакше ширенjе, тежина симптома или ефикасност вакцине, лjекова и других алата за откриванjе присуства вируса.

СЗО jе од поjаве корона вируса и соjева тог вируса одлучила да именуjе вариjанте. Тренутно су четири соjа корона вируса забринjаваjућа, међу коjима соj Алфа присутан у 193 землjе и Делта присутан у 179 држава, док jе под надзором пет других соjева од коjих jе Му.

Му jе први пут откривен у Колумбиjи у jануару, а касниjе у другим землjама Латинске Америке и у Европи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:59