СЗО КОВАКС програм / - FOTO: SHUTTERSTOCK
02/03/2022 u 16:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Не ближи се крај пандемије корона вируса

Истакао је да је најбоље што може да се уради да што већи број људи буде вакцинисан, чиме би се, према његовим ријечима, смањио проценат преношења вируса

Директор канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Србији Фабио Скано изјавио је да се још не ближи крај пандемије корона вируса, као и да се не може са сигурношћу рећи колико ће бити опасне неке будуће варијанте тог вируса.

 - Ниска стопа вакцинације идеално омогућава новим варијантама да се шире, а колико ће те варијанте бити опасне, не можемо знати -  рекао је Скано за Радио-телевизију Србије.

Истакао је да је најбоље што може да се уради да што већи број људи буде вакцинисан, чиме би се, према његовим ријечима, смањио проценат преношења вируса.

 - У оним земљама, у којима је висок степен вакцинације, може да се размишља о некој фази послије ове ситуације, али у земљама у којима је ниска стопа вакцинације, још не. Важно је да се достигне 70 одсто вакцинисаних - казао је он.

Након што је СЗО изабрала Србију за једну од земаља са којом ће поделити технологију производње информационих РНК вакцина, Скано је нагласио да је на Србији сада велика одговорност, али да не очекује да се са производњом вакцина почне током ове године.

Истакао је да се не ради искључиво о вакцинама против ковида, већ и о вакцинама за друге болести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:59