СЗО лого / - СЗО лого
22/12/2021 u 18:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Ни једна земља не може да изађе из пандемије са бустер дозама вакцина

Према одбору стручњака СЗО за вакционациону политику (САГЕ), најмање 126 земаља већ је дало инструкције за давање бустер дозе вакцине или за додатну вакцинацију

Шеф Светске здравствене организације (СЗО) упозорио је да не треба гајити илузију да је довољно дати становништву бустер дозе вакцина да се изађе из пандемије ковида-19.

- Ни једна земља не може да изађе из пандемије бустер дозама и бустер дозе нису зелено свјетло које треба славити као што се предвиђа - рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејезус на конференцији за новинаре у Женеви, преноси Н1.

Неселективни програми са додатним бустер дозама имају све шансе да продуже пандемију прије него да је окончају тиме што се расположиве дозе вакцина преусмеравају ка земљама које већ имају високу стопу вакцинације, чиме се дају веће могућности вирусу да се шири и мутира, рекао је Тедрос.

- Важно је сјетити се да је велика већина хоспитализованих и умрлих међу особама које нису вакцинисане, а не онима који нису добили бустер дозу - рекао је он.

- И треба бити врло јасан око чињенице да вакцине остају ефикасне против делта соја као и и против омикрон соја - рекао је он.

Према одбору стручњака СЗО за вакционациону политику (САГЕ), најмање 126 земаља већ је дало инструкције за давање бустер дозе вакцине, или за додатну вакцинацију, на приме дјеце, а њих 120 већ је почело кампање у том смислу.

У великој већини ради се о богатим земљама или земљама са средњим приходима док ни једна сиромашна земља још није увела програм додатног вакцинисања, навео је тај одбор СЗО у саопштењу објављеном данас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:30