Свјетска здравствена организација / - WIKIPEDIA
13/10/2021 u 21:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

СЗО објавила листу 25 експерата који ће поново истраживати поријекло корона вируса

Недавна анализа америчких обавештајних података, који је наредио председник Џозеф Бајден, није открила увјерљиве доказе да ли је корона вирус потекао из лабораторије

Свјетска здравствена организација саопштила је да је одабрала 25 експерата који ће поново истраживати поријекло корона вируса, после претходног тима који је боравио у Кини, где се вирус први пут појавио крајем 2019.

Међу предложеним члановима новог тима су холандски вирусолог Марион Копман и Теа Фишер из Данске, које су биле у тиму СЗО који је у фебруару посјетио Кину.

Оне су недавно коментарисале да је истраживање порекла ковида-19 „застало“, а кинески званичници и даље одбијају да дају неке податке.

Након што је тим СЗО завршио посету Кини, експерти су објавили извештај у коме су истраживачи као „крајње невјероватну“ окарактерисали теорију да је вирус настао у лабораторији у Вухану, што је изазвало критике и сумње одређеног броја научника да та могућност није адекватно проверена.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус касније је признао да је „прерано“ одбачена потенцијална веза између пандемије ковида-19 и теорије о цурењу из лабораторије.

Бројни здравствени стручњаци и научници позвали су на спровођење независне истраге изван СЗО, истичући да агенција нема овлашћења да примора земље, укључујући Кину, на сарадњу.

Кина је рекла да поздравља даља истраживања о пореклу корона вируса, али у другим земљама.

Недавна анализа америчких обавештајних података, који је наредио председник Џозеф Бајден, није открила увјерљиве доказе да ли је корона вирус потекао из лабораторије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. oktobar 2021 23:04