Zaštitne maske, ilustracija / EPA-EFE - JAGADEESH NV
23/11/2023 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SZO od Kine traži detalje o porastu nepoznate respiratorne bolesti

Poslednjih dana objavljeni su video snimkci bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede, a neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadatke dok u bolnici primaju intravenske terapije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) od Kine je zatražila detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenim klasterima upale pluća među djecom, koje je kineska služba nazvala "rutinskom" proverom.

Zvaničnici kineskog nacionalnog zdravstvenog komiteta održali su konferenciju za novinare 13. novembra kako bi informisali o porastu učestalih respiratornih bolesti.

Na tom događaju nije spomenuta nedijagnostikovana upala pluća, međutim jedan od govornika je rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u poređenju sa razdobljem prije tri godine. Pretrpane su bolnice u Kini, a u nekim mjestima nastava je otkazana zbog nepoznate respiratorne bolesti.

Zvaničnici su taj porast pripisali ukidanju ograničenja zbog korone i kruženju poznatih patogena kao što su grip, mikoplazma pneumonija, uobičajena bakterijska infekcija koja obično pogađa mlađu djecu, respiratorni sincijski virus i virus koji izaziva covid-19.

U sredu je SZO saopštio da su grupe, uključujući Program za praćenje novonastalih bolesti, prijavile klastere nedijagnostikovane upale pluća kod dece u severnoj Kini.

SZO je rekao da nije jasno jesu li oni povezani sa ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvestile kineske vlasti ili su odvojeni događaji.

SZO je rekao da je zatražio dodatne epidemiološke i kliničke podatke, kao i laboratorijske rezultate prijavljenih izbijanja među djecom, putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Takođe, od Kine su zatražene dodatne informacije o trendovima u kruženju poznatih patogena i opterećenju zdravstvenih ustanova.

SZO je rekao da je u kontaktu sa zdravstvenim radnicima kroz svoja postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini.

Poslednjih dana mediji su u gradovima kao što je Ksian na sjeverozapadu objavili video snimke bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede.

Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadatke dok u bolnici primaju intravenske terapije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 19:31