/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
27/05/2022 u 16:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Потврђено готово 200 случајева мајмунских богиња у 20 држава

Већина пацијената са мајмунским богињама има само грозницу, болове у тијелу и умор

Свјетска здравствена организација (WHO) саопштила је да је готово 200 случајева мајмунских богиња пријављено у више од 20 држав, преноси Avaz.ba.

Навели су да још увијек има много питања без одговора о томе како је настала тренутна епидемија, али нема доказа да су било какве генетске промјене у вирусу одговорне за епидемију без преседана.

Ланац пријеноса

Шпанске власти данас су саопшиле да је број случајева тамо порастао на 98, укључујући једну жену, чија је инфекција "директно повезана" с ланцем преноса који је раније био ограничен на мушкарце, саопштили су званичници у регији Мадрид.

Љекари у Великој Британији, Шпанији, Португалу, Канади, САД-у и у другим земљама навели су да није вјеројатно да ће болест погодити људе због њихове сексуалне оријентације и научници упозоравају да би вирус могао заразити друге ако се не спријечи пријенос.

Др. Силвија Бриенд, директорица WHO-а за пандемију и епидемијске болести, казала је да тренутна ситуација изгледа "одржива".

Ипак, рекла је да WHO очекује да ће у будућности бити пријављених још случајева, напомињући да "не знамо да ли само видимо врх леденог бријега (или) има ли још много случајева који су неоткривени у заједницама".

Др. Розамун Левис , шефица одјељења за велике богиње WHO-а, рекла је да "нема потребе за масовном вакцинацијом", објашњавајући да се мајмунске богиње не шире лако и да је за пренос обично потребан контакт кожа на кожу.

Не постоји развијена вакцина

Ниједна вакцина није посебно развијена против мајмунских богиња, али WHO процјењује да су вакцине против малих богиња ефикасне око 85 посто.

Она је рекла да би земље са залихама вакцине могле да их размотре за оне са високим ризиком од болести, попут блиских контаката пацијената или здравствених радника, али да се мајмунске богиње углавном могу контролисати изолацијом контаката и наставком епидемиолошких истраживања.

- Разговарамо о обезбјеђивању вакцина за циљану кампању вакцинације, за циљану терапију - рекао је шеф WHO-а за хитне случајеве др. Мајк Рајан (Мике Рyан).

Већина пацијената са мајмунским богињама има само грозницу, болове у тијелу и умор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:39