/ - фото илустрација
29/11/2021 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Ризик од омикрона је велик, може имати тешке посљедице

Свјетска здравствена организација упозорава како "постоји забринутост око могућности омикрона да избјегне стечени имунитет"

У свом саопштењу од јутрос, СЗО је државама чланицама дала упуте везане за појаву новог соја. Из СЗО тако кажу како је велика вјероватност даљњег ширења диљем свијета, пише Аваз. Такође, СЗО упозорава да би, овисно о карактеристикама ове варијанте, које се тек истражују, могло доћи до озбиљних посљедица.

- Омикрон има невиђени број мутација на протеину шиљка, од којих су неке забрињавајуће због њиховог потенцијалног утицаја на ток пандемије. Вјероватност "потенцијалног даљњег ширења" мутација "висока" на глобалном нивоу. Поручујемо државама да прилагоде "мјере међународних путовања", ускоро ћемо издати даљње смјернице- наводе у саопштењу.

Свјетска здравствена организација упозорава како "постоји забринутост око могућности омикрона да избјегне стечени имунитет".

- С обзиром на мутације које могу избјећи стечени имунитет и могућу виши ниво преносивости, велика је вјероватност даљњег ширења омикрона на глобалном нивоу. Овисно о тим карактеристикама, могло би доћи до будућих налета валова Ковида-19, што би могло имати озбиљне посљедице. Процјењујемо да је укупни глобални ризик везан за нови сој цовида-19 врло висок- додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:58