/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
23/01/2022 u 20:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Са омикроном вјероватан крај пандемије у Европи

Клуге је ипак нагласио да још нијесмо у фази када то постаје ендемска болест

Омикрон сој коронавируса који би могао да зарази 60 одсто Европљана до марта покренуо је нову фазу пандемије ковида-19 у региону и могао би да га приближи крају, оцијенио је данас директор СЗО за Европу, јављају агенције преносе медији.

-Могуће је да се регион приближава крају пандемије- рекао је за Франс прес Ханс Клуге позивајући ипак на обазривост због промјенљивости вируса.

Он је рекао када се смири талас омикрона биће током неколико недјеља и неколико мјесеци глобални имунитет, или због вакцине или зато што су људи имунизовани тиме што су се заразили, а такође и због сезонског пада заразе.

Клуге је ипак нагласио да још нијесмо у фази када то постаје ендемска болест.

-Ендемски значи да можемо да предвидимо шта ће се десити, овај вирус је изненадио више него једном, стога треба да будемо врло опрезни- рекао је Клуге.

У региону Европе који броји 53 земље, од којих се неке налазе у централној Азији, омикрон је 18. јануара представљао 15 одсто нових случајева ковида, што је преко 50 посто више него претходне недјеље, према подацима Свјетске здравствене организације.

У Европској унији и Европском економском простору овај сој, који се појавио крајем новембра, заразнији него делта и сада је доминантан, према европској здравственој организацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:21