/ - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
28/05/2022 u 19:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Ширење мајмунских богиња могуће сузбити правим мјерама

Из СЗО упозоравају да би 200 случајева мајмунских богиња регистрованих посљедњих седмица у свијету, изван земаља у којима вирус учестало цирлкулише, могло бити само почетак, подсјећа лондонски дневник Гардијан

Необично ширење вируса мајмунских богиња може лако обуздати правим мјерама, казала је шефица одељења за пандемије у Свјетској здравственој организацији (СЗО), Силви Бриан, јављају агенције преносе медији.

Из СЗО упозоравају да би 200 случајева мајмунских богиња регистрованих посљедњих седмица у свијету, изван земаља у којима вирус учестало цирлкулише, могло бити само почетак, подсјећа лондонски дневник Гардијан.

- Не знамо да ли само видимо врх леденог бријега тј. има ли много више случајева који су неоткривени - рекла је Бриан у петак на брифингу.

Откако је Велика Британија први пут открила случај мајмунских богиња 7. маја, скоро 200 заражених је пријављено СЗО из држава које су удаљене од земаља у којима је овај вирус ендемски, а европски Центар за превенцију и контролу болести процијенио је да има 219 таквих случајева.

Случајеви инфекције вирусом мајмунских богиња изненада су откривени у више од 20 земаља широм свијета, укључујући Сједињене Америчке Државе, Аустралију, Уједињене Арапске Емирате и још скоро десетак држава Европске уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 23:16