/ PHOTO BY ANDRES SIIMON ON UNSPLASH - UNSPLASH
17/01/2024 u 09:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SZO: Sve je manje pušača u svijetu

Projekcije ukazuju da će se, uprkos povećanju planetarne populacije, broj zavisnika od duvana u 2030. godini smanjiti na 1,2 milijarde

Danas u svijetu puši ili na drugi način uživa u duvanu svaki peti žitelj planete, dok je tokom 2000. godine svaki treći čovjek bio zavisnik od duvana, prenosi N1.rs.

Trend opadanja uživanja u ovom, za zdravlje pogubnom, zadovoljstvu se nastavlja, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o upotrebi duvana u periodu od 2000. do 2030. godine.

U dokumentu se naglašava da je prošle godine 1,25 milijardi ljudi, starosti iznad 15 godina, uživalo u duvanskim produktima, dok je početkom stoleća u svetu bilo 1,34 milijarde korisnika.

Projekcije ukazuju da će se, uprkos povećanju planetarne populacije, broj zavisnika od duvana u 2030. godini smanjiti na 1,2 milijarde.

U izvještaju se navodi da je najveći broj pušača danas lociran u Jugoistocnoj Aziji i Evropi i da je broj zavisnika blizu jedne četvrtine ukupnog stanovništva na tim prostorima, uz naznaku da se broj korisnika duvanskih proizvoda i dalje povećava u Egiptu, Jordanu i Indoneziji.

Navodi se da je ovaj izvještaj nepotpun i da je realan broj uživalaca duvana u svijetu vjerovatno znatno veći, jer više od 70 zemalja svijeta nije poslalo najnovije podatke i informnacije o kretanju broja zavisnika.

Svjetska zdravstvena organizacija, uprkos raspoloživim podacima koji govore o padu broja pušača, upozorava da će globalno smrtnost od ove štetne navike ostati na približno istom nivou.

Svake godine, dodaje se, od posledica konzumiranja duvana u svijetu umre osam miliona ljudi, ali i 1,3 miliona nepušača, koji su izloženi duvanskom dimu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 02:13