/ - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
10/06/2022 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Темељно проучити теорију о цурењу ковид-19 из лабораторије

У извјештају објављеном у четвртак, експертска група СЗО је саопштила да још недостају "кључни подаци" који би објаснили како је пандемија почела

Двије године након што је коронавирус први пут откривен у Кини, и након што је у свијету забиљежено најмање 6,3 милиона смртних случајева од пандемије, Свјетска здравствена организација (СЗО) је најконкретније до сада препоручила темељније испитивање могућности њеног порекла из лабораторије, преноси АП, преноси Blic.rs.

Стручна група коју је саставила СЗО, како би помогла у истраживању поријекла пандемије коронавируса, саопштила је да су потребна даља истраживања како би се утврдило како је настао ковид-19, укључујући детаљнију анализу могућности да је то био несрећни случај у лабораторији.

Тај став означава оштар преокрет почетне процијене здравствене агенције Уједињених нација о поријеклу пандемије, пошто је СЗО прошле године закључила да је "изузетно мало вероватно" да би се ковид-19 могао прелити на људе из лабораторије.

Многи научници доводе у сумњу претпоставку да је корона вирус прешао на људе од слијепих мишева, вјероватно преко друге животиње.

У извјештају објављеном у четвртак, експертска група СЗО је саопштила да још недостају "кључни подаци" који би објаснили како је пандемија почела, наводи АП.

Научници су рекли да ће група "остати отворена за све научне доказе који буду доступни у будућности како би се омогућило свеобухватно тестирање свих разумних хипотеза".

Експертска група СЗО је такође приметила да, пошто су лабораторијске несреће у прошлости изазвале неке епидемије, ова веома политизована теорија не може да се одбаци.

Идентификовање извора болести код животиња обично траје годинама, а било је потребно око 15 година да научници пронађу врсте слијепих мишева који су били природни резервоар за САРС, "рођака" болести ковид-19.

У фусноти уз извјештај, група СЗО је саопштила да се три њена експерта, научника из Кине, Бразила и Русије, нису сложила са позивом да се истражи могућност да је ковид-19 изазван несрећом у лабораторији, наводи АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:40