СЗО КОВАКС програм / - FOTO: SHUTTERSTOCK
05/06/2022 u 16:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: У 27 неендемских земаља забиљежено 780 случајева мајмунских богиња

СЗО је навела да ни један смртни случај од инфекције није пријављен у неендемским земљама, за разлику од ендемских гдје је било смртних случајева ове године

Укупно 780 случајева мајмунских богиња потврђено је у 27 неендемских земаља, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО), понављајући да је ризик од ове болести на свјетском нивоу умјерен.

СЗО је навела да је овај број потврђених зараза вероватно мањи него стваран број због ограничених епидемиолошких информација, и да је врло вјероватно да ће друге земље идентификовати случајеве и да ће се вирус још ширити.

Мало заражених одлази у болницу, изузев изолације пацијената.

Највише случајева забиљежено је у Великој Британији - 207, затим Шпанији 156, Португалу 138, Канади 58 и Њемачкој 57.

Изван Европе и Сјеверне Америке случајеви заразе су такође пријављени, у свакој земљи по један, и то у Аргентини, Аустралији, Мароку и Уједињеним Арапским Емиратима.

- Иако је и даље мали ризик за људско здравље и ширу јавност, ризик за јавно здравље би могао да порасте ако вирус искористи прилику да се учврсти у неендемским земљама као распрострањен хумани патогени агенс - навела је СЗО у свом новом извјештају о тој болести.

- СЗО процјењује ризик на светском нивоу као умјерен с обзиром да је то први пут да су бројни случајеви и гроздови случајева мајмунских богиња пријављени симултано у неендемским и ендемским земљама - додаје се у саопштењу.

СЗО је навела да ни један смртни случај од инфекције није пријављен у неендемским земљама, за разлику од ендемских гдје је било смртних случајева ове године.

Ендемске земље су Камерун, Централноафричка Република, Конго Бразавил, Демократска Република Конго, Либерија, Нигерија, Сијера Леоне, Габон, Обала Слоноваче, као и Гана, гдје је болест идентификована само код животиња. У првих седам земаља пријављено је 66 смртних случајева у пет првих мјесеци ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:31