/ - PHOTO BY VLADIMIR FEDOTOV ON UNSPLASH
03/12/2021 u 11:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО упозорава: Све државе да се припреме на повећање броја заражених

Откако је коронавирус први пут детектован у Кини крајем 2019, забележено је 264 милиона заражених и око 5,48 милиона умрлих од ковида у свијету

Свјетска здравствена организација (СЗО) апеловала је на државе да убрзају вакцинацију и тако спријече пораст броја заражених узрокован новим сојем, омикроном. Рестрикције на путовања, које су многе земље увеле, су само куповина времена, а не и одговор на нови сој, кажу у СЗО јавља Glas Amerike.

Упркос затварању граница за путнике из држава са југа Африке, омикрон је потврђен у десетинама држава широм свијета, а последња у низу је Аустралија. У САД је нови сој регистрован у пет савезних држава.

-Пооштрене контроле на граници могу да купе мало времена, али све државе треба да се припреме на пораст броја новозаражених. Лјуди не треба да се ослањају само на граничне контроле. Најважније код новог соја је да се лако преноси-рекао је Такеши Касаи, директор СЗО за западни Пацифик.

Касаи је апеловао на све државе да убрзају вакцинацију, посебно осјетљивих група, и да не одустају од превентивних мјера као што су ношење маске и одржавање растојања.

Омикрон је сој који је СЗО оцијенила као "забрињавајући", а научници и даље прикупљају информације о томе колико је опасан и заразан. У неким дјеловима Европе дошло је до пораста броја обољелих због делта соја.

Научници кажу да, за сада, нема доказа да је омикрон опаснији сој од делте.

Нови сој је прва пријавила Јужноафричка Република, а научница из те земље Мишел Грум, каже да се је уочен велики пораст новозаражених због омикрона.

Откако је коронавирус први пут детектован у Кини крајем 2019, забележено је 264 милиона заражених и око 5,48 милиона умрлих од ковида у свијету.

Вакцинација, међутим, и даље није равномјерна. На примјер, у Индонезији, која је четврта најнасељенија земља на свијету, вакцинисано је само 35 одсто популације. У Америци је вакцинисано мање од 60 одсто људи, што је једна од најнижих стопа имунизације међу богатим земљама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:46