Свјетска здравствена организација / - ВИКИПЕДИЈА
13/01/2022 u 19:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Вакцинација не смије да буде препрека за путовања

Никоме не би смјело да се забрани интернационало путовање само зато што није вакцинисан јер немају све земље исти на свијету исти приступ вакцинацији, казала је О‘Брајан

Свјетска здравствена организација заузела је у сриједу став да вакцинални статус, односно питање да ли је неко вакцинисан или не, не би требало да буде кориштен у онемогућавању људи да путују те да би владе питање вакцинације требале да користе као "последње уточиште".

Овај став Свјетска здравствена организација (СЗО) долази као одговор на питања истакнута у аустралијском „Сиднеј морнинг хералду“ и „Ејџу“ о ситуацији која окружује улазак Новака Ђоковића у Асутралију, преноси Н1.

Према правилима која су тренутно на снази у Аустралији, само вакцинисани и они који добију посебно медицинско изузеће могу да уђу у ову земљу. Они са медицинским изузећем од вакцинације морају да буду у карантину уколико медицинско изузеће не дозвољава и улазак у земљу без карантина.

Аустралија, али и бројне друге земље у свијету, уводе такозване ковид пасоше и апликације које омогућавају улазак на различите догађаје, ресторане, продавнице, хотеле и остале установе. Она су такође обавезна за људе одређених професија.

Ђоковић није вакцинисан, потврдио је то тенисер у разговору са представницима граничне полиције на аеродрому у Мелбурну, али је добио медицинско изузеће на основу прележаног корона вируса (други пут) у децембру. На граници је заустављен, затворен у смјештај за азиланте и након пет дана добио судски спор којим је оспорена одлука о укидању визе која му је одобрена раније.

Доктор Мајк Рајан, извршни директор Хитних програма СЗО, рекао је да обавезна вакцинација треба да буде кориштена са великим опрезом, посебно када је влада неке земље својим активностима заказала по питању масовне вакцинације у својој земљи.

– Наметање обавезне вакцинације посматрамо као последњу опцију, у случајевима великих епидемија. Да, постоје околности у којима СЗО подржава обавезу вакцинације, али и тада је то ствар основног принципа - треба информисати људе, објаснити им важност вакцинације, образовати их по том питању и разговарати са њима како би се разјасниле све њихове недоумице – рекао је Рајан.

– Увек захтијевамо да постављање вакцинације као обавезне буде веома јасно објашњено, да буде временски ограничено, али да у исто вријеме власти наставе да објашњавају својим људима зашто то раде и да наставе са покушајима да грађанима објасне добре стране вакцине прије него што приступе увођењу обавезне вакцинације – додао је он.

Директор Одсјека за имунизацију, вакцине и биологију СЗО Кетрин О'Брајан додала је да никоме не би смјело да се забрани интернационало путовање само зато што није вакцинисан јер немају све земље исти на свијету исти приступ вакцинацији.

– Бесплатан и потпун, безбједан и ефикасан систем вакцинације је апсолутни приоритет прије него што се прибјегне обавезној вакцинацији, али и она мора да буде вођена основним принципима– рекла је О'Брајан.

– Из тог разлога СЗО не поставља вакцинацију као обавезну и не постоји препорука са наше стране да вакцинација буде обавезна и да она буде предуслов за интернационална путовања, иако увијек треба поштовати вакцинални статус сваког појединца и услове које неко пролази због путовања био вакцинисан или не – закључила је она.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 02:18