/ - PIXABAY
08/12/2021 u 10:20 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Вакцине би требало да дјелују и против омикрон соја

Први лабораторијски тестови нове варијанте вируса у Јужној Африци, сугеришу да се дјелимично може избјећи заштита од вакцине "фајзер" као и да ће вакцинација бустер дозом у значајној мјери неутрализовати инфекцију

Постојеће вакцине и даље треба да штите људе који се заразе сојем омикрона од тешких клиничких слика оболијевања, званично наводи Свјетска здравствена организација (СЗО).

Први лабораторијски тестови нове варијанте вируса у Јужној Африци, сугеришу да се дјелимично може избјећи заштита од вакцине Фајзер као и да ће вакцинација бустер дозом у значајној мјери неутрализовати инфекцију.

Др Мајк Рајан из СЗО рекао је да нема знакова да би омикрон био бољи у отпору на вакцине од других варијанти, преноси Би-Би-Си.

- Имамо веома ефикасне вакцине које су се до сада показале учинковитим против свих варијанти, када је ријеч о тешкој болести и хоспитализацији, и нема разлога да очекујемо да то неће бити тако - и за омикрон, рекао је др Рајан, директор СЗО за хитне случајеве, наводи Новинска агенција АФП.

Он је рекао да први подаци сугеришу да омикрон не чини људе болеснијима од делте и других сојева вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:33