Свјетска здравствена организација / - WIKIPEDIA
12/07/2021 u 21:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Вакцине подијелити сиромашним земљама

Фармацеутске компаниjе траже одобрење за употребу треће дозе вакцине у неким земљама, међу коjима и САД

Високи званичници у Свјетскоj здравственоj организациjи рекли су да нема довољно доказа да се потврди да jе потребна трећа доза вакцина, и апеловали данас да се вакцине подијеле са сиромашним земљама коjе jош нису имунизовале своjе становништво, умјесто да их богате земље користе за додатне дозе, преноси Н1.

Генерални директор СЗО Tедрос Адханом Гебреjесус рекао jе новинарима да jе гротескна разлика у расположивости вакцина у свијету подстакнута „похлепом“ и позвао фармацеутске компаниjе да приоритет у испоруци своjих антиковид вакцина даjу сиромашним земљама уместо да лобираjу код богатих земаља да користе jош више доза.

Фармацеутске компаниjе траже одобрење за употребу треће дозе вакцине у неким земљама, међу коjима и САД.

„Ми сада доносимо свјесан избор да не заштитимо оне коjима jе то потребно“ рекао jе Гебреjесус и нагласио да приоритет сада мора да буде да се вакцинишу људи коjи jош нису примили ни jедну дозу.

Он jе позвао компаниjе Фаjзер и Модерна да уложе сав напор да снадбију свјетски Ковакс програм за вакцине, Афрички тим за набавку вакцина и и земље са ниским или средњим приходима са врло мало покривености.

После десетонедељног пада броjа умрлих од корона вируса, броj пациjената коjи умиру од Ковида-19 дневно поново расте и изразито инфективан „делта соj“ вируса доноси „катастрофалне таласе“, рекао jе шеф СЗО.

Ковакс, УН програм за дистрибуциjу вакцина, посустаjе последњих мјесеци и у готово 60 сиромашних земаља заустављен jе програм вакцинациjе, а њихов наjвећи снадбијевач вакцина не може да допреми дозе прије краjа године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:23