/ - PHOTO BY ROCK STAAR ON UNSPLASH
28/05/2022 u 18:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тајм: Посједовање оружја је светиња за хришћанске националисте у Америци

У чланку у америчком магазину Тиме, Перрy је цитирао неке изјаве лидера хришћанске деснице у Конгресу и изван њега које потврђују оно што је рекао.

Самуел Перрy, ванредни професор социологије на америчком Универзитету у Оклахоми, каже да континуирани насилни инциденти у америчким школама и противљење контроли оружја и ограничењима откривају да је посједовање оружја за америчку хришћанску десницу дословно света ствар, преноси Al Јazeera Balkans.

У чланку у америчком магазину Тиме, Перрy је цитирао неке изјаве лидера хришћанске деснице у Конгресу и изван њега које потврђују оно што је рекао.

Међу њима је и изјава америчке републиканске представницу Лаурен Боеберт из Цолорада, након убиства 19 дјеце у школи у Теxасу у уторака, када је рекла: ”У оваквим временима требамо се, као појединци, заједница и као нација, обратити Богу за утјеху и исцјељење”, умјесто да позове да се ограничи посједовање оружја.

Такође је цитирао и представницу Марјорие Таyлор Греен из Георгије која је рекла: “Наша нација данас треба озбиљно сагледати стање менталног здравља. Не треба нам већа контрола оружја, морамо се вратити Богу.”

Имати оружје је важније од права гласа

Посједовање оружја је елеменат богослужја у цркви бијелог хришћанског национализма, рекао је Перрy, стога се право на оружје мора бранити по сваку цијену.

Напоменуо је да су он и његове колеге из дијела за социологију спровели истраживање које је обухватило више од 1.600 Американаца у фебруару 2020. године. Истраживање је показало да је међу бијелим Американцима, који су се чврсто сложили да Сједињене Америчке Државе треба прогласити хришћанском државом, више од двије трећине одбацило идеју доношења строжих закона о оружју.

Перрy додаје да је оружје кључно за суштински идентитет Америке за хришћанске националисте, а права на оружје се сматрају светим и изнад свих других права. Штавише, то је најважније право; важније од слободе говора, права гласа и слободе вјероисповијести.

Десничарски хришћански хушкач Матт Wалсх објавио је на Тwиттеру: “Посједовање оружја је важније право од гласања. Гласање уопште није људско право, већ привилегија која мора бити резервисана за оне који су квалификовани да то ураде како треба. Куповина оружја би требала бити лакша него гласање.”

Аутор додаје да бијели хришћански национализам у коначници има за циљ контролисати ко има приступ културној и политичкој моћи, те је стога у основи антидемократски. Тај циљ се може постићи само оружаном силом.

Упозорење на наставак страшних страдања

Перрy предвиђа да ће се хришћански националисти жестоко супротставити предсједнику Јоеу Бидену и демократама у Конгресу да усвоје “здраворазумски закон о оружју”, а њихово противљење долази из религиозног жара деснице која оружје сматра светињом и ради на томе да бијели хришћани имају несметани приступ оружју.

Не крају свог чланка, Перрy је позвао на формирање коалиције америчких политичара и грађана, како секуларних тако и вјерских, “који цијене заштиту невиних људских живота”. Упозорио је да ће се без тога страшне смрти наставити, праћене позивима да се вратимо Богу, без угрожавања права на посједовање оружја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:09