/ - фото илустрација
18/11/2021 u 23:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тајван отворио дипломатско представнишво у Вилњусу

Према кинеском тумачењу, ово даје међународни легитимитет острву, за које Пекинг тврди да је дио њихове територије

Тајван је отворио своје дипломатско представништво у Виљнусу, главном граду Литваније, користећи име Тајван, саопштили су на Тајвану.  Како су казали, то је значајан дипломатски иступ од уобичајене политике, и супротстављање притиску званичног Пекинга.

По писању Слободне Европе, Кина покушава да држи Тајван у изолацији на свјетској позорници, и оштро реагује на званичну употребу имена “Тајван”. Према кинеском тумачењу, ово даје међународни легитимитет острву, за које Пекинг тврди да је дио њихове територије и да ће га једног дана дефинитивно вратити под своје окриље, ако треба и силом, преноси РТЦГ.

- Представништво Тајвана у Литванији званично почиње са радом у Виљнусу 18. новембра 2021.године- саопштило је Министарство спољних послова, раскидајући тако са традицијом да се њихова представништва зову "Економске и културне канцеларије Тајпеја”.

Литванија се у јулу сложила да дозволи Тајвану да отвори дипломатско представништво користећи своје име, прво на територији Европе у протеклих 18 година.

Због овог потеза Кина је повукла свог амбасадора из Литваније и тражила да Виљнус учини исто, што је на крају и учињено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:10