/ - SKRINšAT
29/03/2023 u 16:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tajvanska predsjednica otputovala u SAD nakon upozorenja Kine

Cai, koja je napustila Tajvan u srijedu poslijepodne, očekuje se da će se sastati s MekKartijem, tokom jednog od svojih zaustavljanja u Kaliforniji, što je izazvalo upozorenje iz Kine

Kina obećava akciju odmazde ako se tajvanska predsjednica Cai Ing-ven sastane s predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kevinom MekKartijem dok je u srijedu započela svoje desetodnevno putovanje Sjedinjenim Državama i Srednjoj Americi.

Cai, koja je napustila Tajvan u srijedu poslijepodne, očekuje se da će se sastati s MekKartijem, tokom jednog od svojih zaustavljanja u Kaliforniji, što je izazvalo upozorenje iz Kine.

- Ako kontaktira predsjedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa MekKartija, to će biti još jedna provokacija koja ozbiljno krši načelo jedne Kine, šteti kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i uništava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu- rekao je na konferenciji za novinare Cu Frenglian, potparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana.

Kina na Tajvan gleda kao na otcijepljenu pokrajinu i nagovijestila je preuzimanje kontrole nad ostrvom silom, nešto na šta je američki predsjednik Džo Bajden rekao da će SAD odgovoriti. Tajvan je decenijama vladao samostalno i jedan je od svjetskih lidera u proizvodnji računarskih čipova.

Potparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da putovanje krši politiku "jedne Kine" koju Kina i Sjedinjene Države već dugo potvrđuju, prenosi "Upi".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:10