/ илустрација FOTO YOUTUBE
03/10/2021 u 14:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани дали упутства медијима о извјештавању

"Забрањује се новинским организацијама да охрабрују нашу младу генерацију да напушта земљу и промовишу друге религије осим ислама"

Авганистански медији добили су писма од талибана, са упутствима за извјештавање, у којима се наводи да новинске организације треба да се позивају на талибане користећи њихово званично име.

- Забрањује се новинским организацијама да охрабрују нашу младу генерацију да напушта земљу и промовишу друге религије осим ислама- каже се у писму, преноси Глас Америке.

Наређења су послата главним новинским групама широм земље, а потписао га је привремени замјеник талибанског министра информисања и културе Zabihulah Mudžahid.

Талибани су раније установили смјернице којих би медији требало да се придржавају, а којима се тражи од новинара да "припремају детаљне извјештаје" у координацији са владиним медијским центром. Координатор азијског програма у Комитету за заштиту новинара Stiven Batler рекао је да је захтјев талибана покушај да се они легитимизују.

- Талибани се сматрају борбеним, а не владајућим снагама и очигледно покушавају да се успоставе као легитимне владајуће снаге- рекао је Батлер.

У писму, талибани су позвали новинске организације да ту групу називају "Исламски емират Авганистана" рекавши да зато што "имају контролу над цијелом земљом и у служби су вјере, земље и народа.

Како наводи Глас Америке, ниједна држава до сада није признала талибанску владу, а Сједињење Америчке Државе су саопштиле да ће признање зависити од понашања групе. А званичници Уједињених нација одбили су захтјев да се представник талибана обрати на годишњој сједници Генералне скупштине у септембру.

Од када су преузели власт, талибани су привели најмање 32 новинара, од којих је неколико претучено у притвору, наводи Hјuman raјts voč.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:47