фото: ТВИТЕР / - фото: ТВИТЕР
17/05/2022 u 08:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани у Авганистану распустили парламент

Талибанска влада распустила је низ ресора, укључујући парламентарну националну скупштину, високи савјет за национално помирење и савјет за националну безбједност

Талибанска влада у Авганистану распустила је низ ресора, укључујући парламентарну националну скупштину, високи савјет за национално помирење и савјет за националну безбједност, рекао је замјеник премијера у прелазној влади Авганистана.

Како преноси локална агенција Кхама прес, ова одлука донијета је по налогу лидера талибана Хаибатулаха Акхундзаде, документ је потписао и в.д. премијер Авганистана Мохамед Хасан Акхунд. Међу укинутим ресорима наводе се и комисија за праћење поштовања устава и секретаријати вијећа парламента.

Како напомиње агенција, талибанска влада је истовремено одлучила у року од двије недјеље да обезбиједи заштиту дјелатности секретаријата комора парламента у новом формату.

Почетком августа 2021. талибани су појачали офанзиву против авганистанских владиних снага, ушли у Кабул 15. августа, а сјутрадан су прогласили да је рат завршен. Посљедње двије недјеље августа, са аеродрома у Кабулу, који је био под заштитом америчке војске, извршена је масовна евакуација западних грађана и Авганистанаца који су са њима сарађивали. У ноћи 31. августа, америчка војска је напустила аеродром у Кабулу, окончавши скоро 20 година војног присуства САД у Авганистану. Почетком септембра објављен је састав привремене владе Авганистана, на чијем челу је био Мохамед Хасан Акхунд, који је био шеф Министарства спољних послова током прве владавине талибана и под санкцијама УН од 2001. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:35