talibani talibani / - WIKIPEDIA
25/11/2022 u 16:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Talibani zabranili aktivnosti pojedinim političkim organizacijama

Početkom avgusta 2021. talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u Kabul 15. avgusta, a sjutradan su proglasili da je rat završen

Vladajući pokret "Talibana" u Avganistanu zabranio je aktivnosti Hizb ut-Tahrir al-Islami i još dvije organizacije u Avganistanu.

- Prema naređenju rukovodstva glavnog obavještajnog odeljenja, zabranjena je svaka politička aktivnost Hizb ut-Tahrir, DŽamijat Eslaha i organizacije Nadžm - navodi se u saopštenju talibanskog obavještajnog odjeljenja koje je dobila RIA Novosti.

Početkom avgusta 2021. talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u Kabul 15. avgusta, a sjutradan su proglasili da je rat završen. Poslednje dvije nedjelje avgusta, sa kabulskog aerodroma, koji je bio pod zaštitom američke vojske, izvršena je masovna evakuacija građana zapadnih zemalja i Avganistanaca koji su sa njima sarađivali.

U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20 godina vojnog prisustva SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana, koju je predvodio Mohamed Hasan Akhund, koji je bio na čelu ministra spoljnih poslova tokom prve vladavine Talibana i pod sankcijama je UN od 2001. godine - prenela je RIA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:12