/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
21/02/2023 u 14:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Talibani zatvorili granicu između Avganistana i Pakistana

Talibanske vlasti u nedjelju su zatvorile Torkham, glavnu tranzitnu tačku za putnike i robu između Pakistana i kopnenog Avganistana

Ključni granični prelaz između Pakistana i Avganistana ostao je zatvoren treći dan, s hiljadama teretnih vozila zaglavljenim i kompanijama suočenim s gubicima, dok zvaničnici obje strane pokušavaju iznaći rješenje, javljaju agencije prenose mediji.

Talibanske vlasti u nedjelju su zatvorile Torkham, glavnu tranzitnu tačku za putnike i robu između Pakistana i kopnenog Avganistana.

- Zatvaranje graničnog prijelaza između Pakistana i Avganistana uzrokuje gubitke trgovcima dviju zemalja - rekao je Zia-ul-Haq Sarhadi, direktor Zajedničke trgovačke i industrijske komore Avganistana i Pakistana.

Rekao je da je do 6.000 kamiona natovarenih robom zaglavljeno s obje strane od nedjelje.

Razlog zatvaranja nije bio sasvim jasan, iako su zvaničnici obje strane rekli da razgovaraju o rješavanju problema. Provincijski talibanski zvaničnik rekao je Rojtersu u ponedjeljak da Pakistan nije ispunio svoje obaveze da dopusti tranzit, putnike i bolesnike koji traže liječenje.

Pakistanska vlada nije javno komentarisala ovo pitanje. Pakistanski službeni izvor rekao je da im prije zatvaranja nisu rečeni razloge.

Sarhadi je rekao da se Avganistan oslanjao na robu iz Pakistana za većinu svojih potreba i da su mnogi kamioni takođe bili namijenjeni srednjoj Aziji, koristeći Avganistan kao tranzitnu tačku.

- Trgovci, a posebno oni koji dobavljaju svježu hranu kao što su voće i povrće, suočavaju se s gubicima jer su kamioni zaglavljeni na putu posljednja tri dana - rekao je.

Dodao je da su neki kamioni preusmjereni na drugi, manji granični prelaz, ali su trgovci zabrinuti za sigurnost vozača kamiona koji putuju u tu regiju.

Stanovnici su izvijestili o teškoj pucnjavi u ponedjeljak ujutro u blizini graničnog prelaza Torkham, ali je talibanski zvaničnik negirao bilo kakve sukobe i rekao da je situacija pod kontrolom.

Sporovi povezani s granicom od 2.600 kilometara bili su kamen razdora među susjedima decenijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:02