Ilustracija
26/03/2023 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Talibani zaustavili protest avganistanskih žena kojim su tražile pravo na obrazovanje

Demonstracije dolaze usred osude Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih zajednica zbog stalnih ograničenja za žene i djevojke otkako su se talibani vratili na vlast 2021.

Najmanje 20 avganistanskih žena marširalo je danas u glavnom gradu Kabulu tražeći pravo na obrazovanje za žene i djevojčice prije nego što ih je uhvatila talibanska patrola.

Demonstracije dolaze usred osude Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih zajednica zbog stalnih ograničenja za žene i djevojke otkako su se talibani vratili na vlast 2021, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Učesnici demonstracija su za Radio Azadi RFE/RL rekli da su talibanski pripadnici snaga stigli ubrzo nakon što su započeli svoj planirani marš sa područja Crvenog mosta u zapadnom Kabulu.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje oko dvadesetak žena pod velom kako marširaju s malim natpisima na kojima je ispisano "obrazovanje je naše pravo".

Demonstracije je organizovala Mreža za političko učešće avganistanskih žena.

Organizatori su navodno planirali marširati prema školi za djevojčice Asif Mayel, jednoj od desetina škola koje su nasilno napali talibanski borci ili simpatizeri.

- Gotovo dvije godine, budućnost i sudbina avganistanskih žena bili su taoci i mi smo potpuno uklonjene iz društva, rekla je jedna od demonstrantkinja Momine Eftekhari za Radio Azadi.

Dodala je: "Obrazovanje je standard sa obrazovnim planom i programom koji je pravo svakoga. Ne samo da je to pravo dječaka nego i djevojčica, a već smo, nažalost, više od 19 mjeseci uskraćene za obrazovanje, rad i sport."

Ona je rekla da situacija "više nije podnošljiva zato smo izašli na ulice."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:29