/ - FOTO: ILUSTRACIJA
13/01/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Temperatura okeana rekordno visoka i četvrtu godinu zaredom, zabrinjavajući znak

Bolja svijest i razumjevanje okeana su osnova za akcije u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji i jedan od autora studije Majkl Man

Temperatura okeana u svijetu rekordno je visoka četvrtu godinu zaredom u 2022. godini, što je zabrinjavajući znak kilmatske krize uzrokovane emisijom gasova koji doprinose zagrijevanju atmosfere, prenosi CNN, javlja N1.

Studija tima naučnika iz 16 instituta širom svijeta pokazala je da je okean, u proteklih šest godina, u pet bio rekordno topao i da se sve brže zagrijeva.

Studija koja je objavljena u časopisu „Advances in Atmospheric Sciences“ ispitivala je temperature okeana od njegove površine do dubine od 2.000 metara i upoređivala sa podacima iz 50tih godina. U propratnom saopštenju za javnost navodi se da su rezultati zabrinjavajući i da „je svjetskom zdravlju koje može da se mjeri stanjem okeana potreban ljekar“.

Od 1970. godine, više od 90 odsto viška toplote planete otišlo je u okeane, kaže studija. Naučnici su rekli da je globalni dugoročni trend zagrijevanja sada toliko stabilan i snažan da temperature postaju rekordne svake godine.

- Dok ne dostignemo neto nultu emisiju gasova, to zagrijevanje će se nastaviti, a mi ćemo nastaviti da obaramo rekorde temperature okeana, kao što smo uradili ove godine. Bolja svijest i razumjevanje okeana su osnova za akcije u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je profesor na Univerzitetu u Pensilvaniji i jedan od autora studije Majkl Man.

Zagrijevanje okeana ima veliki uticaj na živote miliona ljudi i utiče na vremenske uslove, zbog čega nastaju snažnije oluje, uragani i intenzivnije padavine i još pomaže olujama da se brže intenziviraju, kao što se desilo sa uraganom Ian, koji je pogodio Karibe i Floridu krajem septembra. Rastuće temperature takođe znače da vode okeana imaju manje kiseonika, što utiče na morski život, šteti ribarskim zajednicama i njihovim ekonomijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:32