/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
06/04/2022 u 22:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тензије у ЕУ због плана о забрани увоза руског угља

На нове санкције Русији мора пристати свих 27 чланица ЕУ прије него што ступе на снагу, а забрана увоза руског угља имала би велик утиецај н

САД и Велика Британија данас су најавиле нове санкције Русији због инвазије на Украјину, али ЕУ још увијек није, преноси Index.hr.

Наиме, лидери ЕУ провели су дан расправљајући о томе хоће ли или неће забранити увоз угљена из Русије. Џозеф Борељ, шеф европске дипломатије, раније је признао да милијарда еура коју је Европа послала Украјини у војној опреми и другој помоћи од почетка инвазије није ништа у односу на милијарду еура колико Европа сваког дана троши на руске енергенте.

На нове санкције Русији мора пристати свих 27 чланица ЕУ прије него што ступе на снагу, а забрана увоза руског угља имала би велик утиецај на чланице које су међу овиснијима о руским енергентима, као што је Њемачка.

Берлин, који је блокирао раније покушаје забране увоза руског угља, жели разјаснити би ли се забрана односила на већ постојеће уговоре или тек оне који се планирају у будућности, објавио је Ројтерс. У случају да би се забрана односила само на будуће уговоре, Русија би још дуго времена могла извозити угаљ у ЕУ.

Разговори европских лидера о новим санкцијама Русији наставит ће се сутра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:17