Raketa, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
28/03/2023 u 09:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Testirane supersonične protivbrodske rakete u Japanskom moru

Raketa P-270 Moskit je supersonična krstareća raketa srednjeg dometa sovjetskog porijekla, sposobna da uništi brod u dometu do 120 kilometara

Ruska mornarica ispalila je supersonične protivbrodske rakete na lažnu metu u Japanskom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- U vodama Japanskog mora, brodovi Pacifičke flote ispalili su krstareće rakete Moskit na lažni neprijateljski cilj - kaže se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, meta, koja se nalazi na udaljenosti od oko 100 kilometara, uspješno je pogođena direktno sa dvije krstareće rakete Moskit.

Raketa P-270 Moskit je supersonična krstareća raketa srednjeg dometa sovjetskog porijekla, sposobna da uništi brod u dometu do 120 kilometara.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je da će Tokio ostati na oprezu zbog vojnih operacija Moskve, dodajući da nakon lansiranja raketa nije prijavljena šteta.

- Kako se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja, ruske snage takođe postaju aktivnije na Dalekom istoku, uključujući i okolinu Japana - rekao je Hajaši na konferenciji za novinare.

Ispaljivanje projektila dolazi nedjelju nakon što su dva ruska strateška aviona bombardera, sposobna da nose nuklearno oružje, letjela iznad Japanskog mora više od sedam sati u, kako je Moskva saopštila, "planiranom letu".

Upitan o planovima Rusije da postavi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, Hajaši je rekao da Japan osuđuje taj potez.

- Zahtijevamo od Rusije i Bjelorusije da zaustave takvu akciju koja bi dodatno povećala tenzije - kazao je Hajaši.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 12:37