Fejsbuk, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
16/08/2022 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tinejdžeri masovno napuštaju Fejsbuk

Više od trećine ispitanih tinejdžera priznalo je u ovom istraživanju da previše vremena provode na društvenim mrežama, pri čemu je 54 odsto njih priznalo kako bi se teško odrekli društvenih mreža

Poznato je kako Fejsbuk ima velikih problema s tinejdžerima koji su odavno počeli napuštati tu platformu i svoje aktivnosti prebacili na TikTok, Snepčet i Instagram, ali tek je nedavno istraživanje pokazalo koliko malo mladih koriste Zakerbergovu mrežu.

Prema istraživanju "Pew Research Center"-a koje je sprovedeno u SAD-u, ali čiji se rezultati vjerovatno mogu primijeniti i na druga tržišta, samo 32 odsto mladih starosti između 13 i 17 godina koristi Fejsbuk.

Poređenja radi, rezultati istog istraživanja provedenog 2015. pokazali su da je tada 71 odsto tinejdžera koristilo Fejsbuk, ali tokom godina Fejsbuk je postajao sve popularniji među starijim korisnicima te mnogi mladi više nisu htjeli koristiti istu mrežu na kojoj su popularni i često izuzetno aktivni njihovi roditelji, tetke, stričevi, ali i bake i djedovi.

To jednostavno više nije bilo kul, pa su Zakerbergu pokazali palac dolje.

Fejsbuk je s nekim opcijama, a pogotovo s uvođenjem kratkih videozapisa po uzoru na TikTok pokušao svoju mrežu ponovno približiti mladima, ali čini se da je kompanija bitku za mlade nepovratno izgubila.

Dok Fejsbuk zaobilaze u širokom luku, među mladima je najpopularnija jedna druga platforma - Jutjub.

Čak 95 odsto ispitanih koristi ovaj videoservis, dok je 19 odsto njih na Jutjubu "gotovo konstantno", prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Druga najpopularnija platforma među mladima je, nije teško pogoditi, TikTok koji koristi 67 odsto tinejdžera, od čega 16 odsto njih gotovo stalno pregledava videozapise i novitete na njemu.

 Na trećem mjestu nalazi se Instagram (koristi ga 62 odsto mladih, a deset odsto njih gotovo stalno), dok se na četvrtom mjestu nalazi Snepčet s 59 odsto. Nakon toga slijede Tvič (Twitch) (20 odsto), Vacap (WhatsApp) (17 odsto), Redit (14 odsto), Tviter (deset odsto) i Tamblr (devet odsto) .

Više od trećine ispitanih tinejdžera priznalo je u ovom istraživanju da previše vremena provode na društvenim mrežama, pri čemu je 54 odsto njih priznalo kako bi se teško odrekli društvenih mreža.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:43