PHOTO BY RINSON CHORY ON UNSPLASH
03/06/2021 u 16:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тоне брод пун хемикалија: Шри Ланка суочена са еколошком катастрофом

Таква катастрофа могла би уништити морски живот и загадити плаже Шри Ланке

Власти Шри Ланке предузимају све мјере да се "ухвате у коштац" са потенцијалном еколошком катастрофом, пошто у водама Коломба тоне теретни брод пун хемикалија, који је оштећен у пожару.

Сингапурски брод МВ X-Прес с Пеарл, који је превозио 1.486 контејнера, укључујући и 25 тона азотне киселине, као и остале хемикалије и козметику, почео је да тоне у сриједу, дан након што су власти угасиле пожар који је био активан 12 дана, преноси агенција АП.

Теретњак се усидрио у близини западне обале Шри Ланке када је пожар избио 20. маја.

Напори да се брод одвуче у дубље воде и даље од луке у Коломбу нису успјели након што је крма брода потопљена, након чега је дотакла морско дно.

Бродски оператер "X-Прес с Феедерс" је саопштио да је ватра уништила већи дио бродског терета, али да постоји бојазан да би преостале хемикалије, као и стотине тона нафте из резервоара за гориво, могли да исцуре у море.

Таква катастрофа могла би уништити морски живот и загадити плаже Шри Ланке.

Катастрофа је већ проузроковала да остаци, односно неколико тона пластичних пелета од којих се праве пластичне кесе, преплаве околне плаже и риболовна подручја, присиљавајући владу да забрани риболов дуж обале дуге 80 километара.

Портпарол морнарице Шри Ланке Индика де Силва рекао је да се морнарица и обалска стража, уз помоћ сусједне Индије, припремају за могућност изливања нафте или неко друго загађење. Индија је до сада послала три брода у помоћ.

Управник луке Коломбо Нирмал Силва је изјавио да је на броду било око 300 тона нафте и да стручњаци вјерују да је нафта изгорела у пожару.

- Али морамо сагледати најгори сценарио и рећи да нисмо 100 посто сигурни да тамо нема нафте. Постоји могућност да је има - рекао је Силва, додајући да до сада није било изливања нафте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:10