Тони Блер / - фото: Википедија
22/08/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тони Блер повлачење америчке воjске из Авганистана назвао "имбецилним и трагичним"

Морамо евакуисати и дати уточиште свима онима према коjима имамо одговорност - Авганистанцима коjи су нам помагали, коjи су стали уз нас, казао је Блер

Бивши британски премиjер Тони Блер jе повлачење америчке воjске из Авганистана назвао "имбецилним, трагичним, опасним и непотребним".

Управо jе он 2001. године био премиjер када се Велика Британиjа придружила Сjедињеним Америчким Државама у воjноj интервенциjи у Авганистану, а што jе био одговор на терористички напад на САД 11. септембра 2001.

Сматра да његова држава, како jе рекао, има моралну обавезу да остане у Авганистану док се не евакуишу сви они коjи требаjу бити евакуисани.

– Морамо евакуисати и дати уточиште свима онима према коjима имамо одговорност - Авганистанцима коjи су нам помагали, коjи су стали уз нас. Зато имаjу право захтиjевати да стоjимо уз њих –поручио jе Блер коjи jе био челник Лабуристичке странке.

За њега jе то питање, како jе навео, дубоког осjећања, хуманости и одговорности.

Оциjенио jе да jе одлука о повлачењу из Афганистана искључиво политичка те jе изjаву о завршетку "вjечних ратова" назвао "имбецилном". ББЦ jе напоменуо да jе амерички предсjедник Џо Бајден синтагму "вjечни ратови" често користио током предизборне кампање. Биден jе наjавио да би се повлачење требало окончати до 31. аугуста, али да постоjи могућност да воjска остане и након тога како би помогла у евакуациjи.

Блаир jе признао да су у Афганистану направљене грешке, али да "реакциjа на наше грешке узрокуjе нове грешке". Добитке од 20-годишње воjне интервенциjе jе назвао "несавршенима", али jе мишљења да би они сада могли бити изгубљени. Увjерава да се овом одлуком предност даjе Русиjи, Кини и Ирану, пише ББЦ, преноси Кликс.ба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 20:13