/ - FOTO YOUTUBE AL JAZEERA ENGLISH
06/05/2022 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Топлотни талас у Индији: Оборени температурни рекорди

Брутални топлотни талас преокренуо је животе милиона људи у Индији који се боре да се изборе са високим температурама - највишим у последњих 100 година

Како температуре расту, најсиромашнији у земљи се боре да саставе крај с крајем и преживе врућину. Док велики топлотни талас захвата Индију, сиромашни су поново најугроженији.

Сулачна Јевале, продавачица поврћа, очајнички прска водом лимун и спанаћ да се не осуше. Али изгледа да ништа не помаже, Б92.

Екстремне врућине су довеле до кварења неких производа и практично су за бацање. Иако деценијама продаје поврће на истом мјесту, Јевале каже да је ово први пут да је изгубила много производа - вредних 70 рупија (око један долар) - значајан износ за некога чији дневни приход износи 800 рупија.

Како јој профит опада, брине за будућност. Она зависи од тезге да би обезбиједила породицу - снају удовицу и унуку.

"Осјећам се беспомоћно", каже она сузних очију. Брутални топлотни талас преокренуо је животе милиона људи у Индији који се боре да се изборе са високим температурама - највишим у последњих 100 година.

Док су топлотни таласи уобичајени у Индији, посебно у мају и јуну, љето је почело рано ове године високим температурама од марта.

Центар за науку и животну средину, истраживачки центар, саопштио је да су рани топлотни таласи ове године погодили око 15 држава, међу којима и сјеверну државу Химачал Прадеш, познату по пријатним температурама. У многим градовима оборени су априлски температурни рекорди.

Температуре су биле око 40 степени, а у појединим областима су достизале и 45, па и 50 степени Целзијуса. У Њу Делхију су температуре данима изнад 40 степени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:54