Чамац, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
24/11/2021 u 21:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трагедија у Ламаншу: Удавио се 31 мигрант

Француски предсједник Емануел Макрон jе нагласио да неће дозволити да Ламанш постане гробље и затражио да се хитно оjача присуство Фронтекса, уз ванредни састанак ЕУ

У трагедији која се догодила у Ламаншу према последњим подацима, удавио наjмање 31 мигрант.

То jе наjцрњи биланс у водама између Француске и Велике Британиjе, од како траjе избјегличка криза. Драма се одигравала у близини француског града Калеа, у гуменом чамцу на надувавање у коме се налазило око педесет миграната и коjи jе кренуо из Данкерка. Трегедиjу jе први открио рибар коjи jе око 14 сати примјетио петнаестак тијела у води, јављају Новости.рс.

Избјеглице често користе ова пловила коjа су у лошем стању и у коjе се укрца много више људи него што то капацитет дозвољава. Преласци су нарочито учестали од овог лјета. Ове године jе до сада из Француске ка Великоj Британиjи отишло 31.500 миграната, од коjих око 22.000 у првих десет мјесеци, што jе три пута више него прошле године. У новембру jе било дана када jе прелазило и по хиљаду људи. Прошле године, овде се удавило шесторо, а претпрошле четворо.

Мигрантска криза у последње вријеме нарочито представља камен спотицања између Велике Британиjе и Француске. Британски премиjер Борис Џонсон jе jуче поручио да jе шокиран, револтиран и дубоко ражалошћен трагедиjом. Француски предсједник Макрон jе нагласио да неће дозволити да Ламанш постане гробље и затражио да се хитно оjача присуство Фронтекса, уз ванредни састанак ЕУ. Обећао jе и да ће одговорни за ову трагедиjу бити уваћени. Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, коjи jе отишао на лице мјеста, пренио jе да су већ ухапшене четири особе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 06:10