Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
13/01/2024 u 22:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp izgubio spor protiv Njujork tajmsa i novinara: Mora da plati 400.000 dolara

Odbacujući tužbe protiv Tajmsa i novinara, sudija Rid je napisao da je prikupljanje vijesti na zakoniti način „u samoj srži Prvog amandmana“

Sud u Njujorku naložio je bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu da plati skoro 400.000 dolara pravnih troškova Njujork tajmsu i trojici istraživačkih novinara. To je odlučeno  nakon što ih je neuspješno tužio zbog priče o bogatstvu i poreskim praksama njegove porodice, za koju su dobili Pulicerovu nagradu 2018. godine, prenosi Nova.rs.

Njujork tajms i novinari Suzan Kreg, Dejvid Barstov i Rasel Betner oslobođeni su optužbe u maju, a Trampova tužba protiv njegove bratanice Meri Tramp da je prekršila prethodni sporazum o nagodbi dajući poreske podatke novinarima još je u toku, prenosi AP.

Njujorški sudija Robert Rid rekao je da je, s obzirom na „složenost pitanja“ i druge faktore, razumno da Tramp bude primoran da plati advokatima Tajmsa i novinarima ukupno 392.638 dolara na ime pravnih troškova.

- Današnja odluka pokazuje da novi stav države protiv SLAPP tužbi može biti moćna sila u zaštiti slobode štampe - rekla je portparolka Tajmsa Danijela Rouds Ha, pozivajući se na njujorški zakon koji zabranjuje neosnovane tužbe osmišljene da ućutkaju kritičare.

- Sud je poslao poruku onima koji žele da zloupotrebe pravosudni sistem da bi pokušali da ućutkaju novinare - rekla je Rouds Ha.

Tramp, koji je tražio 100 miliona dolara odštete, tvrdio je da su Meri Tramp, Tajms i novinari bili „motivisani ličnom osvetom“ protiv njega. Optužio ih je da su se upustili u „podmuklu zavjeru da pribave povjerljive i veoma osjetljive zapise koje su iskoristili u svoju korist“.

Odbacujući tužbe protiv Tajmsa i novinara, sudija Rid je napisao da je prikupljanje vijesti na zakoniti način „u samoj srži Prvog amandmana“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:11