Доналд Трамп / - РТС
19/02/2022 u 22:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трамп износио повjерљива документа из Бијеле куће

Писмо Националног архива упућено је конгресном Одбору за надзор који истражује да ли је Трамп чувао предсједничка документа у складу са законом

Повjерљива документа из Биjеле куће, спакована у 15 кутија, пронађена су у љетњиковцу бившег предсjедника Доналда Трампа у Мар-а-Лагу у америчкој савезној држави Флориди, саопштио је амерички Национални архив, преноси Nova S.

Како је пренео Глас Америке (ВоА), наведено је да је случај прослеђен америчком министарству правде.

Писмо Националног архива упућено је конгресном Одбору за надзор који истражује да ли је Трамп чувао предсједничка документа у складу са законом.

Наводи су потврдили спекулације да Трамп није по правилма третирао поверљива документа док је био предсједник и након што је напустио Бијелу кућу. То откриће би могло да иницира федералну истрагу о чувању владиних тајни, о чему треба да одлуче Федерални истражни биро (ФБИ) и Министарство правде.

Федерални закон забрањује да се поверљива документа износе на неодобрене локације.

Адвокати бившег предсједника рекли су да "настављају потрагу за предсједничким документима који припадају Националном архиву".

У саопштењу Националног архива се наводи и да неке Трампове објаве на друштвеним мрежама нису сачуване у складу са законом, као и да је особље Бијеле куће често обављало службене разговоре преко приватних телефона или апликација, и да ни то није архивирано.

Чланица Представничког дома Керолајн Малони, која је и предсједавајућа Одбора за надзор, рекла је да нова открића "продубљују страховања да је бивши предсједник флагрантно кршио федерални закон о чувању докумената, што може да утиче на историјски архив".

Закон о предсједничким документима донет је 1978. након што је Ричард Никсон покушао да уништи документа повезана са афером Вотергејт.

Прописује да су предсједничка документа власништво америчке владе, а не предсједника. Сакривање или уништавање докумената кажњиво је и затвором до три године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:07