Ухапшен Трампов савјетник / - Vikipedija
17/10/2022 u 10:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp: Jevreji ne cijene šta sam učinio za Izrael

Njegove prijetnje i njegovo kontinuirano prizivane antisemitske dvojne lojalnosti potpiruje mržnju prema Jevrejima - poručili su iz Jevrejsko demokratskog vijeća

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp je kritikovao američke Jevreje zbog, "nedovoljne zahvalnosti" prema njegovoj politici prema Izraelu, prenosi CNN.

Naime, one je upozorio da se moraju "sabrati" prije nego što "bude prekasno".

Ovu izjavu bivši američki predsjednik je objavio na svojoj društvenoj mreži Truth Social a mnogi su je okarakterisali kao antisemitizam, jer sugeriše da američki Jevreji imaju dvostruku odanost, kako SAD-u tako i Izraelu, a odmah je izazvala osudu jevrejske zajednice.

- Nijedan predsjednik nije učinio više za Izrael od mene - poručio je Tramp prije nego što je rekao da je pomalo iznenađujuće da "naši divni evangelisti daleko više cijene ovo od Jevreja, posebno onih koji žive u SAD-u".

Suzbijanje antisemitizma

Lider Antidifamacijska lige, organizacije koja se bori za suzbijanje antisemitizma, Džonatan Grinblet (Jonathan Greenblatt) optužio je Trampa za "prozivanje Jevreja".

- Ne treba nam bivši predsjednik, koji se dopada ekstremistima i antisemitima, da nam drži lekciju o odnosu SAD-a i Izraela. Ovaj odnos počiva na zajedničkim vrijednostima i sigurnosnim interesima. Ovo "prozivanje Jevreja" je uvredljivo i odvratno - dodao je Grinblet.

Jevrejsko demokratsko vijeće Amerike na sličan je način osudilo Trampove izjave:

- Njegove prijetnje i njegovo kontinuirano prizivane antisemitske dvojne lojalnosti potpiruje mržnju prema Jevrejima - poručili su iz vijeća.

Briga o Izraelu

- Neće nam prijetiti Donald Tramp, a američki Jevreji će odbaciti republikanski fanatizam ovog novembra - dodali su iz vijeća.

U intervjuu prošlog decembra, bivši predsjednik je iznio tvrdnju da američki Jevreji "ili ne vole Izrael ili ih nije briga za Izrael", a takođe je ponovio svoju tvrdnju da evangelisti "vole Izrael više nego Jevreji u ovoj istoj zemlji".

Istraživanje Pew Researcha objavljeno 2021. pokazalo je da 45 posto odraslih Jevreja u SAD-u smatra da je briga o Izraelu "bitna" za ono što znači biti Jevrej a 37 posto reklo je da je "važna, ali ne i bitna". Samo 16 posto je reklo da briga o Izraelu za njih "nije važna".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 16:17