Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
20/12/2022 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp: Optužuju me lažno, žele da spriječe da se ponovo kandidujem za Bijelu kuću

Cijela ova stvar u vezi sa mojim gonjenjem je upravo ono što je bio ustavni opoziv – partizanski pokušaj da se ja i Republikanska partija stave po strani- ocijenio je i bivši američki predsjednik

Donald Tramp je optužio članove Predstavničkog doma američkog Kongresa da iznose "lažne optužbe" protiv njega u pokušaju da ga spriječe da se ponovo kandiduje za Bijelu kuću. Time je odgovorio na potez komiteta za istragu o napadu na Kongres 6. januara prošle godine, koji je u ponedeljak potvrdio preporuke za krivično gonjenje bivšeg američkog predsjednika.

-Lažni opoziv koji je pripremio veoma pristrasni komitet od 6. januara već je predstavljen, procesuiran i suđeno na sudu u još jednoj prevari o ustavnom impičmentu- napisao je Tramp na svojoj društvenoj platformi- Ubjedljivo sam pobijedio- dodao je on.

-Cijela ova stvar u vezi sa mojim gonjenjem je upravo ono što je bio ustavni opoziv – partizanski pokušaj da se ja i Republikanska partija stave po strani- ocijenio je i bivši američki predsjednik.

Na svom jedanaestom i poslednjem javnom saslušanju u ponedeljak, odbor je najprije predstavio rezime završnog izvještaja, koji će biti objavljen u osam poglavlja, a očekuje se u srijedu. Ponovo je predstavio kako je Tramp pokušao da izbaci iz kolosijeka prenos vlasti, kako je lagao o izbornoj prevari i kako je vršio pritisak na saveznike da mu pomognu u tome. Kada to nije uspjelo, upotrebio je nasilnu rulju, navodi komitet.

Komitet je preporučio krivično gonjenje Trampa za pobunu, ometanje pravde, zavjeru za prevaru američke vlade i davanje lažnih izjava. Mjera je istorijska, jer Kongres nikada ranije nije na takav način i tako jasno predložio krivične prijave protiv bivšeg ili sadašnjeg predsjednika SAD. U isto vrijeme, komitet je takođe odobrio preporuke za istragu o kršenju etike protiv četiri republikanska člana Kongresa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:15