Доналд Трамп / - РТС
17/06/2022 u 08:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трамп притискао Пенса да поништи изборе

Доналд Трамп је у више наврата одбацивао оптужбе о непочинствима док је, са друге стране, понављао неутемељене оптужбе да је изборни пораз доживио искључиво због изборне преваре од које је корист имао демократски кандидат Бајден

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп вршио је притисак на потпредсједника Мајка Пенса да поништи резултате избора на којима је Трамп поражен - упркос томе што му је више пута указано да Пенс нема овлашћења за то.

То су саопштили некадашњи помоћници бившег америчког потпредсједника током претреса пред одбором који истражује напад на амерички Конгрес 6. јануара 2021.

- Мајк Пенс је рекао не и одолио је притиску. Знао је да је то незаконито и погрешно. Због храбрости је био у изузетној опасности - изјавио је Бени Томпсон - предсједавајући истражног одбора из редова Демократа, преноси Глас Америке.

Мајкл Латиг, пензионисани судија из редова републиканаца и савјетник Мајка Пенса, први је говорио током претреса пред одбором Представничког дома америчког Конгреса.

Латиг је рекао да би проглашење Трампове побједе на председничким изборима Сједињене Државе гурнуло у стање, како се изразио, приближно револуцији и уставне кризе.

- Таква криза била би прва од настанка Сједињених Држава. Вјерујем да би одбор требало да истражи да ли је концепт владавине права био нарушен прије нереда - детаљи су излагања Мајкла Латига.

Према његовим ријечима, тврдње Джона Истмена, бившег правног заступника Трампове кампање да Пенс може да одбаци резултате бројања електорских гласова - биле су нетачне.

- За то није било никакве основе. Никакв - рекао је Латиг подсјећајући на наводе Дванаестог амандмана америчког Устава који, како је навео, то потврђује.

Доналд Трамп је у више наврата одбацивао оптужбе о непочинствима док је, са друге стране, понављао неутемељене оптужбе да је изборни пораз доживио искључиво због изборне преваре од које је корист имао демократски кандидат Бајден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:06