Доналд Трамп / - ЦНН
25/04/2022 u 20:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трамп проглашен кривим за непоштовање суда у Њујорку

Тужитељка Џејмс истражује да ли је Трампова организација, породична компанија бившег предсједника са сједиштем у Њујорку, погрешно представљала вриједност својих некретнина да би добила повољне кредите и пореске олакшице

Судија у Њујорку прогласио је бившег предсједника САД Доналда Трампа кривим за непоштовање суда зато што није приложио документа која је суд тражио у оквиру истраге његове пословне праксе, коју води канцеларија државног тужилаштва.

Како преноси Глас Америке, Трампу је наређено да сваког дана плаћа 10.000 долара, док се не повинује судском налогу.

Трамп није успио да пред судом поништи захтјев државне тужитељке Њујорка Летише Џејмс, а затим није предао суду тражена документа до рока, 3. марта, који је касније продужен до 31. марта на захтев његовог адвоката.

Судија Артур Енгорон закључио је да је одлука да је Трамп крив за непоштовање суда одговарајућа зато што бивши предсједник "у више наврата није доставио тражени материјал" као и да није јасно да ли је Трамп уопште покушао да прикупи сва тражена документа.

"Господине Трамп, знам да схватате свој посао озбиљно. И ја тако схватам свој, и зато вас проглашавам кривим за непоштовање суда", рекао је судија Енгорон, иако сам Трамп није био присутан у судници.

Тужитељка Џејмс истражује да ли је Трампова организација, породична компанија бившег предсједника са сједиштем у Њујорку, погрешно представљала вриједност својих некретнина да би добила повољне кредите и пореске олакшице.

Џејмс наводи да су њени истражитељи пронашли "значајне доказе" који указују да се током више од десет година у финансијским извјештајима компанија ослањала на "обмањујуће процјене имовине и друге нетачне представе њене вриједности како би економски профитирала".

Тужилаштво испитује како је Трампова организација процјењивала вриједност Трамп бренда, као и имовине која укључује голф клубове у држави Њујорк и Шкотској, те лични апартман бившег предсједника на највишем спрату Трампове куле на Менхетну.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:46