Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
30/09/2022 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp se nudi da posreduje u miru između Rusije i Ukrajine

Tramp je ponovio svoju tvrdnju da se rat u Ukrajini nikada ne bi dogodio da je on bio predsjednik i ponudio rešenja za situaciju

Bivši predsjednik Donald Tramp predložio je u srijedu da bi mogao da predvodi tim za posredovanje u miru između Ukrajine i Rusije.

U nekoliko postova na Trut Soušl, Tramp je pomenuo neviđena curenja u gasovodima Sjeverni tok, nudeći ideje o tome šta bi mogao da doprinese ovoj situaciji.

U svom prvom postu, Tramp je tvrdio da je gasovod sabotiran, što bi „moglo dovesti do velike eskalacije ili rata!“

-Rukovodstvo“ SAD treba da ostane „hladno, mirno i suvo“ u vezi sa SABOTAŽOM gasovoda Sjeverni tok. Ovo je veliki događaj koji ne bi trebalo da podrazumijeva veliko rešenje, bar ne još- napisao je bivši predsjednik.

Tramp je takođe ponovio svoju tvrdnju da se rat u Ukrajini nikada ne bi dogodio da je on bio predsjednik i ponudio rešenja za situaciju.

-Nemojte pogoršati stvari dizanjem gasovoda u vazduh. Budite strateški, budite pametni (briljantni!), ostvarite dogovor o pregovorima ODMAH- napisao je Tramp.

-Obje strane to trebaju i žele. Cio svijet je u pitanju. Ja ću na čelu grupe???- rekao je Tramp.

Trampovi komentari u srijedu nisu bili prvi put da je pozvao Rusiju i Ukrajinu da „shvate“ rešenje. U aprilu je rekao da dvije zemlje treba da pregovaraju o miru „sada — ne kasnije — kada će svi biti MRTVI!“

Nejasno je koliko bi Tramp bio efikasan kao pregovarač, ali se zna da je imao značajne veze sa Rusijom. Bivši predsjednik je decenijama pokušavao da svojim poslom probije zemlju u Moskvi. Prošlog juna Putin je pohvalio Trampa da je „izvanredan“ i „talentovan“.

Specijalni savjetnik Robert Miler ispitao je Trampove veze sa Rusijom nakon optužbi da je ruska vlada, pod Putinovim uputstvima, pomogla Trampu da osvoji mjesto predsjednika 2016. vodeći „kampanju uticaja“ protiv njegove rivalke Hilari Klinton. Sa svoje strane, Tramp je negirao bilo kakvu nepravdu, nazivajući istragu obmanom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:09