/ - Лиз Трас (Фото: ЕПА)
26/05/2022 u 12:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трас: Британија посвећена миру на Балкану, сузбићемо злоћудни утицај Русије

Трас је у четвртак рекла да ће се такве санкције наставити против свих оних који подривају мир и стабилност у БиХ

Британска министарка иностраних послова Лиз Трас рекла је у Сарајеву да њена земља жели да буде на челу напора за очување мира и стабилности на Западном Балкану и да ће се супротставити утицају Русије у региону, преноси N1.

Трусова је боравила у званичној посјети БиХ, а након састанка са министарком спољних послова Бисером Турковић, новинарима је рекла да жели да Британија буде лидер у обезбјеђивању мира како се злочини попут опсаде Сарајева и геноцида у Сребреници никада не би поновили.

Она је најавила посебан пакет финансијске подршке Западном Балкану од 100 милиона долара до 2025. године, који има за циљ да помогне економски напредак, а тиме и стабилност региона, и упозорила на опасност коју представља рат у Украјини.

-Руске пријетње повратком у мрачне дане морају бити заустављене-рекла је Трас и додала да је руско мијешање у унутрашње ствари БиХ јасно видљиво.

Она је истакла да је сада најважније помоћи Украјини и истовремено осигурати да ће Путин изгубити рат који је започео и да Русија никада више неће моћи да представља пријетњу миру.

-Нећемо им помоћи ласкањем Путину- рекла је Трас и додала да је Украјини потребан нови Маршалов план за реконструкцију, уз помоћ у наоружању.

Она је описала покушај Русије да користи глад као оружје као ужасан и рекла да Путин мора да укине блокаду украјинског извоза житарица и да не долази у обзир било какво укидање санкција Русији или „додворавање које би Путина учинило јачим“.

Велика Британија, рекла је Трас, остаје посвећена подршци миру и стабилности на западном Балкану и супротстављању злоћудном утицају Русије у региону.

Раније ове године, влада Бориса Джонсона увела је санкције члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, назвавши их одговорним за спровођење политике која подрива Дејтонски споразум и угрожава отцјепљење РС.

Трас је у четвртак рекла да ће се такве санкције наставити против свих оних који подривају мир и стабилност у БиХ.

Она је рекла и да избори у октобру треба да буду одржани по постојећим правилима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:48