/ foto youtube
24/08/2021 u 20:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Траже евакуацију и послије 31. августа

Џонсон, чија земља је актуелни предсједавајући Г7, рекао је да се група договорила, не само о заједничком приступу око евакуација, него и око мапе пута у вези с тим како ће се разговарати са талибанима

Вође великих сила из Г7 индустријски најразвијенијих земаља поставили су талибанима као "први услов" послије њиховог преузимања власти да "гарантују сигуран пролаз" онима који желе да напусте Авганистан до 31. августа и послије тога, упозорио је данас британски премијер Борис Џонсон, преноси портал РТЦГ.

Џонсон, чија земља је актуелни предсједавајући Г7, рекао је да се група договорила, не само о заједничком приступу око евакуација, него и око мапе пута у вези с тим како ће се разговарати са талибанима.

- Први услов који постављамо као Г7 је да треба да гарантују до 31. августа и даље сигуран пролаз онима који желе да оду", рекао је Џонсон у изјави за британске телевизије послије виртуелног самита вођа Г7 који окупља Њемачку, Канаду, САД, Француску, Италију, Јапан и Велику Британију.

Он је рекао да Г7 има "знатне полуге притиска" и да жели да помогне у суочавању са хуманитарном кризом.

- Ако су огромна средства на крају издвојена за владу и народ Авганистана, оно што кажемо је да Авганистан не може поново да постане мјесто за гајење тероризма, нарко држава, да дјевојчице треба да се образују до 18 година и тако даље- рекао је Џонсон.

Он је рекао да је британска војска евакуисала више од 9.000 људи са 57 летова и да ће се те операције наставити до "посљедњег могућег тренутка".

Британска влада се посљедњих дана изјаснила за помијерање рока од 31. августа који је предсједник САД Џо Бајден одредио као крајњи рок за повлачење свих америчких снага.

- Али чули сте шта су предсједник САД и талибани имали да кажу. Треба разумјети контекст у коме то радимо, ми можемо да евакуишемо још неколико хиљада грађана, али ситуација на аеродрому се не сређује, постоје проблеми јавног реда, присуствујемо срцепарајућим сценама за оне који покушавају да оду, и то је тешко за наше војнике- рекао је Џонсон.

Бајден је рекао данас да је одлучио да не помјера рок за повлачење даље од 31. августа, а талибани су поново упозорили да они не дозвољавају помјерање тог рока.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:48