Џастин Трудо / - Dan
26/09/2023 u 18:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trudo: Da Rota podnese ostavku zbog poziva ukrajinskom nacisti da gostuje u parlamentu

Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju, koja je bila poznata i kao Vafen-SS divizija Galicija, dobrovoljačka jedinica koja je bila pod komandom nacista

Vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa pozvala je danas predsjedavajućeg kanadskog parlamenta Entonija Rotu da podnese ostavku zbog toga što je pozvao čovjeka koji se borio u nacističkoj vojnoj jedinici tokom Drugog svjetskog rata da prisustvuje govoru ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Neposredno pošto se predsjednik Zelenski obratio parlamentu u petak, kanadski poslanici su ovacijama pozdravili Jaroslava Hunku kada je predsjedavajući skrenuo pažnju na njega. Rota je Hunku predstavio kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju.

Prva ukrajinska divizija bila je poznata i kao Vafen-SS divizija Galicija, ili SS 14. Vafen divizija, dobrovoljačka jedinica koja je bila pod komandom nacista.

Rota će se kasnije u utorak sastati sa partijskim liderima stranaka iz Donjeg doma. Dvije opozicione stranke pozvale su Rotu da podnese ostavku.

Ministarka spoljnih poslova Melani Džoli je takođe pozvala Rotu da da ostavku.

Ministar zdravlja Mark Holand je nazvao cio incident "nevjerovatno sramotnim".

Centar za proučavanje holokausta prijatelja Simona Vizentala takođe je pozvao Rotu da se povuče.

U svom izvinjenju u nedjelju, Rota je rekao da je samo on odgovoran za pozivanje Hunka, koji je iz okruga koji Rota predstavlja.

Kancelarija predsjedavajućeg je saopštila u ponedjeljak da je Rotin sin kontaktirao Hunkinu lokalnu kancelariju da vidi da li je moguće da prisustvuje govoru Zelenskog.

U Moskvi je portparol Kremlja rekao da je "nečuveno" što je Hunka dobio ovacije tokom posjete Otavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je svoje neprijatelje u Ukrajini predstavio kao "neonaciste", iako je Zelenski Jevrejin čiji su rođaci pobijeni u holokaustu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 14:41