Лиз Трас / - Инстаграм
09/04/2022 u 13:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НАТО ће послати "теже" и модерније оружје у Украјину

Чланице НАТО-а сложиле су се да појачају испоруке оружја Кијеву

НАТО ће послати „теже“ оружје у Украјину и замијенити опрему из совјетске ере модернијом опремом, рекла је министар спољних послова Велике Британије Лиз Трус после састанка држава чланица.

Обраћајући се новинарима, Трус је потврдила да је блок предвођен САД пристао да испоручи моћније наоружање Кијеву који се одупире текућем нападу Русије.

- Постојала је подршка земљама да испоруче нову и тежу опрему Украјини, како би могле да одговоре на ове нове пријетње из Русије - рекла је она у четвртак и додала "сложили смо се да помогнемо украјинским снагама да пређу са своје опреме из совјетског доба на стандардну опрему НАТО-а, на билатералној основи".

Иако званичник није прецизирао неко конкретно наоружање, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је такође изјавио да би „савезници требало да учине више“ након састанка, додајући да су „спремни да учине више, да обезбиједе више опреме“.

Коментари долазе након најновије молбе украјинског министра иностраних послова Дмитрија Кулебе, који је позвао државе НАТО-а да својим ратним напорима, између осталог оружја и возила, допринесу авионима, копненим пројектилима и системима противваздушне одбране.

„Или нам сада помозите – ја говорим о данима, а не недељама – или ће ваша помоћ доћи прекасно“, рекао је.

Мање од 24 сата након самита у Бриселу, амерички предсједник Џо Бајден рекао је да ће Вашингтон замијенити застарјели словачки систем противваздушне одбране С-300 новом батеријом Патриот америчке производње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:04