Ilustracija / Shutterstock
28/11/2023 u 21:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tunis: Opozicionarka Abir Musi počinje štrajk glađu u zatvoru

Musi planira da štrajkuje glađu 16 dana, što se poklapa sa kampanjom kojom se ističe nasilje nad ženama u Tunisu, naveli su advokati opozicionarke u saopštenju

Istaknuta opozicionarka Abir Musi, koja se protivi politici predsjednika Tunisa Kaisa Sajeda, započela je danas štrajk glađu u zatvoru u znak protesta zbog kršenja prava na slobodu i političku aktivnost, saopštili su njeni advokati.

Musi planira da štrajkuje glađu 16 dana, što se poklapa sa kampanjom kojom se ističe nasilje nad ženama u Tunisu, naveli su  advokati opozicionarke u saopštenju.

 Sudija je prošlog mjeseca naložio da se Musi zatvori nakon što ju je policija uhapsila na ulazu u predsjedničku palatu zbog sumnje za napad sa namerom da izazove haos, prenosi Rojters.

Slobodna ustavna partija (PDL), koja je posljednjih mjeseci organizovala proteste protiv tuniskog predsjednika Kaisa Saida, upozorila je u saopštenju na pokušaje izmišljanja pravnih prepreka čija je namjera da se njihova liderka Musi ukloni od učešća na predsjedničkim izborima koji se očekuju sljedeće godine.

Više od 20 vodećih političkih ličnosti uhapšeno je od početka godine, od kojih su neki optuženi za zavjeru protiv državne bezbjednosti, a predsjednik Sajed ih je opisao kao "teroriste, izdajnike i zločince", navodi Rojters.

Penzionisani profesor prava koji je na mjesto predsjednika Tunisa došao prije četiri godine, raspustio je parlament 2021. godine i od tada vlada dekretom, zbog čega su ga njegovi politički protivnici optuživali da je sproveo državni udar, što je on odbacivao.

Za vladavinu mimo zakona optuživala ga je i opozicionarka Musi, pristalica pokojnog predsednika Zina El Abidina ben Alija koji je svrgnut sa vlasti u masovnim protestima 2011. godine, koji su se kasnije proširili po Bliskom istoku i postali poznati kao "Arapsko proljeće".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:58