Бисера Турковић и Сергеј Лавов / - фото извор: Колаж/Кликс.ба
05/06/2022 u 20:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турковић одговорила Лаврову: Нико нема право да пријети грађанима БиХ

Како је навела, Лавров је у интервјуу бањалучкој телевизији РТРС изнио низ погрешних интерпретација и нетачних информација које могу јавност да доведу у заблуду

Министрица спољних послова БиХ Бисера Турковић за Клиx.ба је коментарисала јучерашње изјаве руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Како је навела, Лавров је у интервјуу бањалучкој телевизији РТРС изнио низ погрешних интерпретација и нетачних информација које могу јавност да доведу у заблуду.

„Босна и Херцеговина је суверена држава која одлуке доноси у демократској процедури и у складу са Уставом, законима, законски утемељеним стратешким документима и међународним уговорима. Сви Закони, стратегије, смернице, одлуке, су донесене, потписане и примјењују се уз сагласност свих, укључујући и представнике у државној власти из Републике Српске“, нагласила је Турковић.

Према њеним ријечим, све одлуке које се тичу ставова БиХ, у вези са руском агресијом на Украјину, су донесене на основу важећих усвојених докумената.

"Тврдње да се нешто чини без сагласности РС-а нису тачне, у заблуду вас доводе они који своје мишљење подешавају према тренутним саговорницима, а у исто време директно крше Дејтонски мировни споразум. Нема ту, господине Лавров, никаквог нелегалног потицања нити нелегалног дјеловања. То што су изјаве појединих политичких представника из РС нешто што Вама у тренутној политичкој ситуација одговара и са чиме се покушава добити предизборна подршка једног дјела српске популације у БиХ не значи да су то ставови институција, грађана и државе БиХ", поручила је она руском министру.

Напротив, додала је, БиХ поштује своје међународне обавезе, поштује суверенитет и других међународно признатих држава. БиХ се обавезала, наравно, уз сагласност и представника власти из ентитета РС, да ће усаглашавати своје ставове са ставовима ЕУ.

"Ми врло добро знамо у БиХ шта доноси агресија, рат и страдања и зато БиХ осуђује агресију на суверену и независну државу Украјину. Вјерујемо да се само међусобним поштовањем могу градити пријатељски односи, мир, демократија и стабилност. Закон о одбрани БиХ који је предвидио напредак ка чланству у НАТО И Акциони план у НАТО донесени су у Парламенту Босне и Херцеговине, уз сагласност оба дома и уз сагласност представника сва три конститутивна народа. Нико нема право да пријети грађанима БиХ уколико буду проводили Закон који су усвојиле највише институције ове земље. То је апсолутно недопустиво!", наводи министрица Турковић.

Додала је да све што је БиХ радила и што ће радити бит ће у складу с уставом, законом имеђународним правом.

"Господине Лавров, или вама ваши домаћини сервирају селективне и нетачне информације или ви свјесно својим изјавама и изјавама вашег амбасадора доприносите дестабилизацији не само БиХ него и цијеле регије с циљем ширења кризе из Украјине на југоисток Европе. Сувише је крви проливено у овој земљи да би њени становници пристали да буду извршитељи нечијих жеља, а на уштрб својих и живота њихове дјеце. Волити Русију, осјећати везаност за руску културу, дијелити вјерску припадност не значи и слагати се са тренутном политиком која се проводи! Босна и Херцеговина и њени држављани су платили скупу цијену мира и бранити ће тај мир. Поштујте то!", закључила је Турковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:32