Предсјендик Ердоган / -ФОТО: РТРС
18/05/2022 u 17:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турска блокирала приступање Финске и Шведске у НАТО

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао да Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, као и да према његовим ријечима, Турска не може вјеровати увјеравањима тих земаља да неће подржавати терористе

Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.

Турска страна је јасно ставила до знања да тренутно не може да одобри њихов почетак, пише ДПА.

Амбасадори Шведске и Финске предали су јутрос генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтјеве за ступање у Алијансу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је 16. маја изјавио да Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, као и да према његовим ријечима, Турска не може да повјерује увјеравањима тих земаља да неће подржавати терористе.

Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видјети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мјере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала претње њеној националној безбједности у случају уласка Финске у састав Сјеверноатлантске алијансе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:22