/ - UNSPLASH Ilustracija
19/09/2023 u 21:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska: Jermenija i Azerbejdžan da se vrate za pregovarački sto

Azerbejdžan je bio primoran da preduzme mjere koje smatra neophodnim na sopstvenoj suvjerenoj teritoriji", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova

Turska, saveznica Azerbejdžana, ocijenila je danas kao legitimnu "zabrinutost" te zemlje koja je dovela do njene vojne operacije u Nagorno Karabahu, ali je pozvala i Azerbejdžan i Jermeniju da se vrate za pregovorački sto, navode tamošnji mediji.

Azerbejdžan je bio primoran da preduzme mjere koje smatra neophodnim na sopstvenoj suvjerenoj teritoriji", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da Azerbejdžan ima "legitimnu zabrinutost" za situaciju u Nagorno-Karabahu posle sukoba krajem 2020. godine.

Iako je Turska osudila jermenske "provokacije", vlasti u Ankari su pozvale na nastavak pregovaračkog procesa između Azerbejdžana i Jermenije, prenose agencije.

Azerbejdžan je danas pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Turska je u tom ratu podržala Azerbejdžan.

Odnosi između Turske i Jermenije su zategnuti zbog masakra nad Jermenima tokom Prvog svjetskog rata u vrijeme otomanskog carstva.

Jermenija i mnoge zemlje smatraju masakr genocidom, što Turska odbacuje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 14:57