Ilustracija
14/01/2023 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska "nije u poziciji" da ratifikuje članstvo Švedske u NATO

Nismo u poziciji da pošaljemo zakon (na ratifikaciju) u parlament, imamo problem po tom pitanju, rekao je saradnik turskog predsjednika

Turska nije za sada u poziciji da ratifikuje članstvo Švedske u NATO-u, izjavio je bliski saradnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin, prenosi N1.

- Nismo u poziciji da pošaljemo zakon (na ratifikaciju) u parlament, imamo problem po tom pitanju, rekao je Kalin i dodao da postoji mogućnost da poslanici odbace tekst.

Turske vlasti su u četvrtak osudile video montažu koju je napravila grupa bliska Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) u Švedskoj, a koja prikazuje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana obješenog sa oznakom da je diktator.  Potom je na razgovor pozvan švedski ambasador u Turskoj.

Taj incident dolazi pošto Turska od maja blokira ulazak Švedske i Finske u NATO, optužujući ih da na svojim teritorijima skrivaju članove PKK, organizacije koju smatraju terorističkom.

- Angažovani smo u tom procesu šest, sedam mjeseci, i nije dobro za Švedsku da se pokazuje u takvom svijetlu, rekao je Kalin i dodao da će takvi incidenti, ukoliko budu nastavljeni, usporiti proces prijema Švedske u NATO.

Prema njegovim riječima, Švedska mora da pošalje „jasnu poruku“ o ponašanju članova PKK na svom tlu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:17