Војна операција Турске на сјеверу Ирака / - РИА Новости
18/04/2022 u 06:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турска покреће војну операцију на сјеверу Ирака

Према ријечима турског министра одбране Хулусија Акара, авиони су успјешно напали склоништа, бункере, тунеле, пећине и складишта ПКК

Министарство одбране Турске покренуло је нову војну операцију против милитаната Курдистанске радничке партије (ПКК), која се одвија у сјеверном дијелу Ирака, јавила је турска новинска агенција Анадолија.

Према њиховим ријечима, у операцији су укључене специјалне снаге и ваздухопловство.

Према ријечима турског министра одбране Хулусија Акара, пренио је Асошиејтед прес, авиони су успјешно напали склоништа, бункере, тунеле, пећине и складишта ПКК.

"Операција се наставља успјешно како је планирано. Циљеви који су постављени у првој фази су остварени... Одлучни смо да спасемо нашу племениту нацију од терористичке пошасти која хара нашу земљу већ 40 година. Наша борба ће се наставити до последњи терориста је неутралисан“, рекао је министар, а цитира агенција.

Оружани сукоб са забрањеном Курдистанском радничком партијом (ПКК) у Турској почео је 1984. и настављен 2015. године. У сјеверном Ираку постоје базе ПКК против којих турске оружане снаге изводе ваздушне и копнене операције. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је раније рекао да су губици турских снага безбједности износили више од 1,2 хиљаде људи у вези са уништењем шест хиљада припадника ПКК унутар земље и 6,9 хиљада ван ње од јула 2015.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:05