Redžep Taјip Erdogan / - EPA
29/04/2023 u 22:42 h
Priredila: Blaženka GolubovićPriredila: Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turski predsjednik Erdogan vratio se u izbornu kampanju nakon bolesti

Nije bilo znakova bolesti zbog koje je tri dana ove nedjelje odustao od ključnih događaja - samo dvije nedjelje uoči kritičnih izbora. Ankete pokazuju da mu je ovo najteži izazov do sada, poslije dvadeset godina na vlasti

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas se ponovo pojavio na tragu predizborne kampanje u zapadnoj Turskoj u punoj formi.

Stigao je u lučki grad Izmir kroz more zastava i velike gomile koja je satima čekala pod vrelim suncem. Bio je to veliki odziv u uporištu opozicije.

Nije bilo znakova bolesti zbog koje je tri dana ove nedjelje odustao od ključnih događaja - samo dvije nedjelje uoči kritičnih izbora. Ankete - za predsjednika i parlament - pokazuju da će mu ovo biti najteži izazov do sada, poslije dvadeset godina na vlasti.

Erdogan je govorio skoro 40 minuta, snažnim glasom, rugajući se opoziciji, podižući bauk „terorizma“ i govoreći da samo on može da obezbijedi rast Turske. Bio je to borbeni nastup koji će umiriti njegove pristalice i možda zabrinuti njegove klevetnike.

I to je bio starinski Erdogan.

Njegov glavni rival za predsjednika, Kemal Kiličdaroglu, sekularni kandidat kojeg podržava savez šest stranaka, održaće skup na istom mjestu u nedjelju. Istraživanja javnog mnjenja daju blagu prednost Kiličdaroglu, tihom bivšem državnom službeniku, ali izbori bi mogli biti u foto-finišu.

Turski lider, koji ima 69 godina, zaprepastio je TV gledaoce u utorak uveče kada mu je pozlilo tokom direktnog prenosa, koji je morao da bude prekinut. Za to je okrivio stomačnu bubu.

„Kada sam čula vijest o njegovom zdravlju, zamolila sam Boga da mi da njegovu bolest“, rekla je Gurbet Dostum, 42-godišnja majka dvoje djece. "Spremna sam da bolujem umjesto njega. On nam daje sve."

Ali mnogi ovdje imaju sve manje, zbog divlje inflacije koja je zvanično oko 50 odsto. Stručnjaci su krivili predsjednikovu neortodoksnu ekonomsku politiku, ali ne i Gurbet. Ona je rekla da su oni koji su se žalili "pohlepni i nezahvalni i samo su željeli još i više".

Kao i mnoge žene na mitingu - koji je bio odvojen - nosila je maramu. Predsjednikova osnova su religiozni konzervativci, ali je bilo i sekularnih pristalica.

„Promijenio je zemlju“, rekla je Guldana, 57-godišnjakinja sa dijamantom u zubu. „Prije njega Turska je bila selo”.

Nezaposlena mlada žena po imenu Ajse rekla je da bi glasala za Erdogana zbog ljubavi prema svojoj zemlji. „On će nas natjerati da se uzdignemo i ojačamo“, rekla je ona.

Oni koji podržavaju predsjednika žele da on produži svoju dugu vladavinu i nastavi sa svojom vizijom za Tursku. Mnogi Turci žele upravo suprotno. Biračko tijelo – kao i država – podijeljeno je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:34